Campanya d’ajuda al Nepal 

Terratrèmol al Nepal

El greu terratrèmol del passat 25 d’abril del 2015 al Nepal, no va causar danys personals ni materials directes a la nostra casa de Sano Sansar, però sí als seus familiars i en general, la majoria de la població segueix patint les seves terribles conseqüències.

Les notícies que ens van arribar del Nepal després del primer i més potent terratrèmol eren colpidores. Per fer-vos una idea global, es van notar unes 200 rèpliques, 35 districtes dels 75 van estar afectats, més de 8.800 persones van morir, més de 22.000 ferits i més de 5 milions van perdre la casa, entre ells, la majoria dels familiars dels nostres nens.

logo_terr

Algunas de las tareas de ayuda realizadas por Petit Món en colaboración con Amics de Nepal, ASL-Erec y los boyscouts nepalis

Algunes de les tasques d’ajuda realitzades per Petit Món amb col·laboració amb Amics de Nepal, ASL-Erec i els boyscouts nepalis

Des de Petit Món vam decidir ajudar gestionant expedicions de distribució de menjar (arrós, llenties, oli, cigrons…) i d’altre material de primera necessitat (tendes, pastilles de clor, medicaments,…) a diferents poblacions de les zones més afectades pel terratrèmol com Sindhupalchok, Dolhaka i Nuwakot.

Finalitzat l’ época del monsó i les seves pluges constants, van iniciar una segona fase. L’objectiu: la reconstrucció d’una residencia per a nens invidents a la zona de Nuwakot.

estat-hostelb

Estat de la residència després del terratrèmol. La casa d’una sola planta constava de 7 habitacions i els banys es trobàven en un edifici separat.

Reconstrucció “Chandeswory Blind Hostel”

Antecedents: La residència es va inaugurar l’any 1998 amb l’objectiu de que nens i nenes invidents dels voltants poguèssin allotjar-se i així asistir a l’escola pública del mateix nom, a uns treinta metres de la residència. El govern va donar viabilitat al projecte i els mateixos gestors de l’escola pública són els encarregats de gestionar-la.

simula

Simulación del proyecto previsto

Els nens atenen a l’escola juntament amb d’altres 700 nens del poble i voltants. Compten amb una aula de recursos adaptada amb texts amb braile entre d’altres coses. Aquesta iniciativa forma part d’un programa d’educació inclusiva. El govern fins l’actualitat aporta una ajuda mensual per nen de 2000nrp. Una quantitat molt petita inclòs al Nepal. No reben cap ajuda més. La residencia acull 20 nens entre els 6 i 18 anys amb diferents nivells de ceguessa.

Alguns dels nens de la residència

El projecte és gestionat i financiat per Petit Món a través de les donacions rebudes i amb l’ajuda de diferents ong’s, associacions i voluntaris que col·laboren en la reconstrucció d’aquesta llar (Recoop Nepal, Hugging Nepal, ASL-Erec…)

Art23 és l’estudi d’arquitectura del Daniel Tejedor que dirigeix i coordina la seva construcció.

logoart23

 

 

Localización del pueblo y estado tras el terremoto

Localització del poble i estat després del terratrèmol

Localització: Poble de Tupché (Nuwakot)

El poble de Tupché es trova a 77km. de Katmandú (carretera asfaltada), en un meravellós paratge al costat del riu Trisuli, un dels més llargs i caudalosos de Nepal. Després del terratrèmol, la major part del poble es va quedar totalment destruit. Va haver 32 morts i més de 200 ferits.

Estado de las aulas

Estat de les aules

L’escola pública de Chandeswory

Estado del aula especial tras el terremoto

Estat de l’aula especial després del terratrèmol

La Chandeswory Higher Secondary School es trova a uns 300 metres de la residencia. A causa del terratrèmol, part de les aules van quedar inutilitzades i totalment destrossades.

Actualment, algunes clases es donen en refugis provisionals aixecats per Unicef. L’aula especial per als nens invidents també va quedar destruida i s’ha de reconstruir de nou. S’estan buscant col·laboradors per a poder portar la reconstrucció.

Creació de la cooperativa Nirman per la construcció de BTC

Com a part del projecte de reconstrucció, e impulsat per la coalició Recoop Nepal (Terram, Moviment Nòmada i Nousol), es va decidir realizar una cooperativa per a construir Blocs de Terra Comprimida(BTC). Objectiu: empoderar a la población local per a que poguèssin reconstruir les seves llars aportant una solución de mínim cost, impacte ambiental i adaptat als recursos de la zona. D’aquesta manera, es beneficia tot el poble i la gent implicada en aquest projecte. La màquina i tota la instalació e infraestructura per a la producció de BTC’s es deixa a la comunitat i serà propietat de la cooperativa, gestionada per una ong de dones nepaleses que són les treballadores i responsables d’aquesta.

btc-collage-copia

Fitxa del Projecte:

1ª Fase: D’emergència i ajuda inmediata

Inici: Abril del 2015

Fi: Juliol de 2015

Estat: Acabat. Es van realizar 18 expedicions de repartiment de menjar, lones, roba i material de primera necessitat als pobles més afectats de Dolakha, Shindupalchok, Nuwakot,etc.  Tanmateix, i per passar l’època del monsó, es va ajudar a la construcción de refugis provisionals per a les famílies més afectades amb l’ajuda dels bombers de ASL-Erec així com voluntaris independents.

2ª Fase: Reconstrucció Chandeswory Blind Hostel

Inici: Maig de 2015

Fi: Previsió juny’17

Estat: En execució.

Estudi arquitectònic: Art23

Arquitectes responsables: Daniel Tejedor i Imanol Granadino

Ongs col·laboradores: Recoop Nepal (Terram, Moviment Nómada i Nousol), Ong ASL-Erec, Hugging Nepal, Time for Action

Vols ajudar a la reconstrucció?

Anar al fomulari de contacte

FORMAR PART