La Residència Chandewsori 

Terratrèmol al Nepal

El greu terratrèmol del passat 25 d’abril del 2015 al Nepal, no va causar danys personals ni materials directes a la nostra casa de Sano Sansar, però sí als seus familiars i en general, la majoria de la població segueix patint les seves terribles conseqüències.

Les notícies que ens van arribar del Nepal després del primer i més potent terratrèmol eren colpidores. Per fer-vos una idea global, es van notar unes 200 rèpliques, 35 districtes dels 75 van estar afectats, més de 8.800 persones van morir, més de 22.000 ferits i més de 5 milions van perdre la casa, entre ells, la majoria dels familiars dels nostres nens.

logo_terr

Algunas de las tareas de ayuda realizadas por Petit Món en colaboración con Amics de Nepal, ASL-Erec y los boyscouts nepalis

Algunes de les tasques d’ajuda realitzades per Petit Món amb col·laboració amb Amics de Nepal, ASL-Erec i els boyscouts nepalis

Des de Petit Món vam decidir ajudar gestionant expedicions de distribució de menjar (arròs, llenties, oli, cigrons…) i d’altre material de primera necessitat (tendes, pastilles de clor, medicaments, etc) a diferents poblacions de les zones més afectades pel terratrèmol com Sindhupalchok, Dolhaka i Nuwakot.

Finalitzada l’época del monsó i les seves pluges constants, vam iniciar una segona fase. L’objectiu: la reconstrucció d’una residència per a nens invidents a la zona de Nuwakot.

estat-hostelb

Estat de la residència després del terratrèmol. La casa d’una sola planta constava de 7 habitacions i els banys es trobàven en un edifici separat.

Reconstrucció “Chandeswory Blind Hostel”

Antecedents: La residència es va inaugurar l’any 1998 amb l’objectiu de que nens i nenes invidents dels voltants poguèssin allotjar-se i així asistir a l’escola pública del mateix nom, a uns trenta metres de la residència. El govern va donar viabilitat al projecte i els mateixos gestors de l’escola pública són els encarregats de gestionar-la.

Els nens atenen a l’escola juntament amb 700 nens del poble i voltants. Compten amb una aula de recursos adaptada amb texts amb braile entre d’altres coses. Aquesta iniciativa forma part d’un programa d’educació inclusiva. El govern fins aporta una ajuda mensual per nen de 2000nrp. Una quantitat molt petita també a Nepal. No reben cap ajuda més. La residencia acull 20 nens entre els 6 i 18 anys amb diferents nivells de ceguera.

logoart23 Petit Món va finançar i gestionar el projecte de reconstrucció a través de les donacions rebudes i amb l’ajuda de diferents ong’s, associacions i voluntaris que van col·laborar en la reconstrucció. (Recoop Nepal, Hugging Nepal, ASL-Erec…)

Art 23 és l’estudi d’arquitectura de Daniel Tejedor qui va dirigir i coordinar la seva reconstrucció.

Algunos de los niños del hostel

Alguns dels nens de la residència

Localización del pueblo y estado tras el terremoto

Localització del poble i estat després del terratrèmol

Localització: Poble de Tupché (Nuwakot)

El poble de Tupché es troba a 77 km de Katmandú (carretera asfaltada), en un meravellós paratge al costat del riu Trisuli, un dels més llargs i cabalosos de Nepal. Després del terratrèmol la major part del poble va quedar totalment destruïda. Va haver 32 morts i més de 200 ferits.

Estado de las aulas

Estat de les aules

L’escola pública Chandeswori

La Chandeswori Higher Secondary School es troba a uns 300 mentres de la residència.

A causa del terratrèmol part de les aules van quedar destrossades i l’aula adaptada per a nens invidents també va quedar inutilitzada.

Creació de la cooperativa Nirman per la construcció de BTC

Com a part del projecte de reconstrucció, la coalició Recoop Nepal (Terram, Moviment Nòmada i Nousol) van impulsar la creació d’una cooperativa per a construir Blocs de Terra Comprimida (BTC). L’objectiu: empoderar a la població local per poder reconstruir les seves llars amb una solució de mínim cost, poc impacte ambiental i adaptada als recursos de la zona. D’aquesta manera, es beneficia tot el poble i la gent implicada en aquest projecte. La màquina i tota la instal·lació per a la producció de BTC es deixaria a la comunitat i seria propietat de la cooperativa gestionada per una ong de dones nepaleses que són les treballadores i responsables d’aquesta.

btc-collage-copia

Final d’una etapa i inici d’una de nova

La fase de reconstrucció va finalitzar el juny de 2017 i els nens es van instal·lar al nou edifici el dia 9 d’agost d’aquell mateix any.

Els nens dinant amb en Daniel (arquitecte) el dia de la inauguració.

Els nens dinant amb en Daniel (arquitecte) el dia de la inauguració.

Després del gran esforç per part de tots, la il·lusió i les hores de feina durant la reconstrucció, Petit Món té com a objectiu donar continuïtat al projecte contribuint perquè la qualitat de vida dels nens beneficiaris millori a diferents nivells.

Hem començat una nova rutina de treball tant pels nens com pel personal, ja que és important que els primers no només estiguin ben atesos sinó que puguin desenvolupar al màxim les seves capacitats i autonomia, i de la mateixa manera, el personal que treballa a la casa no només cuidi als nens sinó que a més a més mantinguin les instal·lacions netes i en bon estat.

Des de Petit Món estem proporcionant tots els articles d’higiene personal i tots els productes de neteja de la llar, hem contractat a dues persones de reforç per a les feines domèstiques, l’atenció als nens i el manteniment de les instal·lacions, i aportem voluntaris per contribuir a l’adaptació, l’atenció, l’educació i el desenvolupament i creixement personal dels nens.

Els nens i les nenes de la Residència Chandeswori fent diverses activitats amb els voluntaris.
Fitxa del Projecte:

1ª Fase: D’emergència i ajuda inmediata

Inici: Abril del 2015

Fi: Juliol de 2015

Estat: Acabat. Es van realizar 18 expedicions de repartiment de menjar, roba i material de primera necessitat als pobles més afectats de Dolakha, Shindupalchok, Nuwakot,etc.  Tanmateix, i per passar l’època del monsó, es va ajudar a la construcción de refugis provisionals per a les famílies més afectades amb l’ajuda dels bombers de ASL-Erec així com voluntaris independents.

2ª Fase: Reconstrucció Chandeswory Blind Hostel

Inici: Maig de 2015

Fi: Juny de 2017

Estat: Finalitzat.

Estudi arquitectònic: Art23

Arquitectes responsables: Daniel Tejedor i Imanol Granadino

Ongs col·laboradores: Recoop Nepal (Terram, Moviment Nómada i Nousol), Ong ASL-Erec, Hugging Nepal, Time for Action

3ª Fase: Seguiment dels nens i nenes de la Residència Chandeswori i manteniment de les instal·lacions 

Inici: Agost de 2017

Fi: Indefinit

Estat: En execució.

Sabem que hi ha molt a fer i que no podem pretendre canviar les coses de la nit al dia, però cada acció que emprenguem pot tenir un impacte positiu i, a poc a poc, ajudar a fer que la vida d’aquests nens vagi millorant.

Si vols més informació sobre aquest projecte, no dubtis en contactar amb nosaltres, també pots estar alerta del nostre blog o consultar la nostra galeria d’imatges.

Do you want to be a volunteer?

Write to us, send an e-mail to info@petitmon.org